Cantique Media

Aan de slag met dronefotografie

Dronefotografie is een relatief nieuw fenomeen en er zijn nog steeds veel mensen die er niet bekend mee zijn. Drones worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt, maar ze zijn vooral bekend vanwege hun gebruik in de fotografie en filmindustrie. 

Drones bieden fotografen en filmmakers de mogelijkheid om unieke beelden en shots te maken die anders onmogelijk zouden zijn.

Dronefotografie is een relatief nieuw vakgebied en er zijn nog steeds veel dingen die mensen er niet van weten. We benoemen de 9 belangrijkste hieronder:

 1. In de meeste landen moet je een vergunning hebben om met een drone te vliegen.
 2. Je hebt toestemming nodig om foto’s te maken met een drone. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent foto’s te maken van mensen of eigendommen.
 3. Zorg dat je bekend bent met de wet- en regelgeving met betrekking tot drones in jouw omgeving.
 4. Wees je bewust van je omgeving en wat zich onder je bevindt als je met een drone vliegt.
 5. Vlieg altijd verantwoord en respectvol met je drone.
 6. Drones kunnen voor meer worden gebruikt dan alleen foto’s en video’s maken. Ze kunnen ook worden gebruikt voor zaken als kaarten en landmeten.
 7. Dronefotografie kan worden gebruikt om foto’s te maken die anders moeilijk of onmogelijk te maken zouden zijn.
 8. Je moet op de hoogte zijn van de regels en voorschriften rondom drones en dronefotografie voordat je gaat vliegen.
 9. Dronefotografie kan zowel ongelooflijk leuk als lonend zijn.

Geschiedenis

In de jaren 1800 werd de fotografie voor het eerst uitgevonden. Het duurde echter nog ongeveer honderd jaar voordat er drones werden ontwikkeld die foto’s konden maken. In de jaren 1970 werd de eerste militaire drone ontwikkeld, maar het duurde nog enkele jaren voordat ze voor civiele toepassingen werden gebruikt. Pas in de jaren 2000 werden drones uitgebracht voor civiele doeleinden.

Soorten drones

Dronefotografie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat drones steeds geavanceerder zijn geworden. Er zijn nu twee hoofdtypen drones: die met rotors en die met vleugels. Rotordrones komen vaker voor en zijn doorgaans gemakkelijker te besturen, terwijl gevleugelde drones efficiënter zijn in termen van levensduur en bereik van de batterij.

Als het gaat om het kiezen van de juiste drone voor jouw behoeften, is het belangrijk om de verschillende soorten te begrijpen die beschikbaar zijn. Drones kunnen grofweg in vier categorieën worden ingedeeld: drones die zijn ontworpen voor racen, drones die zijn ontworpen voor fotografie, drones die zijn ontworpen voor videografie en drones die zijn ontworpen voor algemeen gebruik. Elk type drone heeft zijn eigen reeks functies en voordelen die het beter geschikt maken voor zijn specifieke doel. Racedrones zijn bijvoorbeeld doorgaans kleiner en lichter dan andere soorten drones, waardoor ze wendbaarder en sneller zijn. Fotografiedrones zoals die van bijvoorbeeld DJI zijn doorgaans uitgerust met hoogwaardige camera’s en cardanische ophangingen die de camera stabiliseren, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van foto’s en video’s. Drones voor videografie zijn vergelijkbaar met drones voor fotografie, maar hebben vaak nog betere stabilisatiesystemen en zijn geavanceerder.

Fotografiedrones zijn doorgaans uitgerust met hoogwaardige camera’s

Hoe kies je de juiste drone?

Bij het kiezen van een drone is het belangrijk om te bedenken waarvoor je hem gaat gebruiken. Als je op zoek bent naar een drone om luchtfoto’s of video’s te maken, zoek dan een drone met een HD-camera. Als je op zoek bent naar een drone om mee te racen, dan wil je er een die snel en wendbaar is. Er zijn veel verschillende soorten drones op de markt, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je een aankoop doet. Je kunt drones vinden voor slechts €50 of maar liefst €1000, dus zorg ervoor dat je een budget instelt voordat je gaat winkelen. Zodra je een idee hebt waarvoor je je drone gaat gebruiken, kunt je je zoekopdracht verfijnen en de perfecte drone vinden voor jouw behoeften.

Camera

Een van de belangrijkste aspecten van een drone voor fotografie is de kwaliteit van de camera. De meeste drones zijn tegenwoordig uitgerust met HD-camera’s, maar er zijn er ook die een 4K-resolutie bieden. Als je serieus bezig bent met dronefotografie, moet je ervoor zorgen dat je drone een goede camera heeft.

Bereik

De meeste drones hebben een bereik van ongeveer 100 meter. Dit is voldoende om de mooiste foto’s en video’s te maken, maar soms wil je gewoon verder vliegen. Daarom hebben sommige drones een verlengde bereik optie die het mogelijk maakt om tot 400 meter ver te vliegen. Zorg ervoor dat je drone een goede GPS ontvangt voordat je deze optie gebruikt, anders kan hij wegvliegen en is het lastig om de drone weer terug te krijgen.

De voordelen van Drone fotografie

 1. Je hebt geen professionele camera nodig om geweldige foto’s te maken. Veel drones worden geleverd met ingebouwde camera’s die prachtige foto’s en video’s kunnen maken.
 2. Je kunt unieke perspectieven krijgen die anders onmogelijk vast te leggen zouden zijn. Met drones kunt je foto’s en video’s maken vanuit hoeken en hoogtes die met een traditionele camera onmogelijk zouden zijn.
 3. Dronefotografie is niet alleen voor landschapsfoto’s. Natuurlijk, drones zijn geweldig voor het maken van die weidse luchtfoto’s van bergen, meren en bossen.

Waar je op moet letten voordat je begint

Als het gaat om dronefotografie, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om de perfecte foto te maken. Allereerst moet je de juiste locatie kiezen. Dit betekent dat je een plek moet zoeken die niet te druk is en een goed uitzicht heeft. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de verlichting goed is. Dit betekent een tijdstip van de dag zoeken waarop de zon niet te fel is en er voldoende licht is om een goede foto te maken. Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je drone scherp is. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de camera correct is ingesteld en dat je de foto vanuit de juiste hoek maakt.

Zorg er dus voor dat de drone zich in een veilige omgeving bevindt. Er mogen geen mensen of dieren in de buurt zijn die schade kunnen oplopen door de drone. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de batterijen volledig zijn opgeladen. Dit helpt eventuele crashes te voorkomen. Ten derde moet je je bewust zijn van de windomstandigheden. Als het te hard waait, kan de drone namelijk worden weggeblazen.

Drone Fotograaf in Overijssel nodig?

Heb jij zelf geen drone of heb je niet de juiste papieren om een drone te mogen besturen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Wij zijn gelokaliseerd in Rijssen (Overijssel), maar kunnen drone-fotografie door heel Nederland verzorgen.