Cantique Media

Wat kost een film?

We krijgen geregeld de vraag: Wat kost een video? Of: Wat kost een filmpje van een minuut? Hier kunnen we echter nooit meteen een vast bedrag aan hangen omdat dit afhankelijk is van erg veel factoren. In deze blog proberen we je daar wat meer over uit te leggen.

“Wat kost een filmpje van een minuut?”

Wil je weten hoeveel jouw filmproductie gaat kosten? Vraag gerust een offerte aan, dan denken we er samen over na en kunnen we je een concrete prijs geven op basis van je wensen. Heb je nog geen duidelijk beeld van hoe jouw film er precies uit moet gaan zien en ben je nog aan het orënteren? Hieronder zal ik toch proberen uit te leggen waar onze prijzen op gebaseerd worden en aan welke bedragen je dus moet denken.

Een filmproductie bestaat uit drie fasen. pre-productie, productie en post-productie.

Pré-productie

Deze fase vat alles samen wat gebeuren moet voordat de film opgenomen wordt. Bij de ene productie is dit alleen het bespreken van een juiste dag en het doornemen van wat er op die dag gaat gebeuren wat gefilmd moet worden. Denk aan een sfeerimpressie film van een open dag. Daar hoef je als videograaf weinig op voor te bereiden. Bij een andere productie is de pré-productie fase misschien wel de grootste fase! Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld onze campagne ‘Laat me je een verhaal vertellen;’ . Bij zo’n productie begin je met een (aantal) brainstorm sessie(s), we leggen vragen op tafel als: Wat is het doel van de film? Welk publiek moet het aanspreken? en: Welke sfeer wil je creëren? Zodra we hier een duidelijk beeld bij hebben beginnen we met het schrijven van een verhaal en die werken we vervolgens uit in een storyboard om zo een beeld te kunnen schetsen van het verhaal, de setting en de uit te voeren acties. Hierna zoeken we de juiste locaties op en benaderen we indien nodig figuranten. Zijn er nog items nodig om de set mee aan te kleden? Ook dat moet van te voren worden geregeld. Je snapt het wel, dit hele proces kan een uurtje werk zijn maar ook gerust 5, 10 of 40 uur! Ons uurtarief is €75,- excl. BTW maar kies je ervoor om zelf actief mee te denken in het pre-productie proces dan kan dat al heel veel tijd schelen!

“Wat is het doel van de film?”

Productie

Alle voorbereidingen zijn getroffen en nu is het tijd voor het daadwerkelijke filmen! Per dagdeel (4uur) dat er gefilmd wordt rekenen we € 300,00 excl. BTW per persoon. Meestal komen we met 2 man, dan is dit bedrag € 600,00 excl. BTW. Ook eventuele reistijd wordt doorberekend.

Post-productie

In het nabewerkingsproces, de post-productie, valt alles samen. Montage, colourgrading, sounddesign, animaties, voice overs, noem het maar op. De film wordt vervolgens gerendered en gepresenteerd, zijn er nog op- en aanmerkingen? Dan passen we die nog aan!

Concluderend: Elke filmproductie is anders, vaste prijzen kunnen we je dus niet geven. Hoe hoger het budget is hoe meer we kunnen doen. Kunnen we een film maken voor € 2000,-? Ja hoor! Kunnen we een bedrijfsfilm maken voor € 10.000,-? Absoluut! Elk budget bied zijn eigen mogelijkheden. Wil je een offerte op maat? Stuur je wensen en ideeën naar: info@cantique.nl!